Att torka trattkantareller och annan svamp

Vissa år är det äppelår, andra år är det blåbärsår. I år är det svampår, och då gäller det att både passa på att plocka svamp, men också att konservera för att kunna använda år då det inte finns lika mycket svamp att finna i skogen.

Trattkantareller är en ypperlig svamp att konservera genom torkning. Vi torkar dem hela, och förvarar den sedan i tättslutande burkar, mörkt och svalt. Annan svamp går också bra att torka men bör då skäras i mindre bitar.

Svamp innehåller mycket vatten. Idag torkade vi 1,5 kg svamp, och när torkningen var klar vägde samma svamp bara 90 gram. När man sedan vill använda sin torkade svamp, kan det vara bra att tillsätta den väskan igen,  genom att låta svampen ligga i blöt några timmar innan. Sen är svampen bara att använda som om den vore färsk. Vi brukar dock inte ha så god framförhållning, så när vi gör en härlig svampsås, så lägger vi i och kokar de torkade svamparna direkt, så får de suga åt sig vätskan under kokningen. Det fungerar bra det också.

När vi torkar svamp, så gör vi det i en elektrisk tork. Vi fyller ollorna ganska rejält eftersom svampen krymper mycket vartefter den torkar. Sedan torkar vi på 40 grader tills all svamp är knastertorr. Det tar ca 6 timmar. För bäst resultat byt ordning på ollorna under torkningen och rör runt lite bland svampen någon gång ibland.

Om du inte har en elektrisk tork, eller om du har en väldigt stor mängd svamp att torka, går det fortfarande väldigt enkelt att torka svamp. Lägg ut dem luftigt på tidningspapper och rör runt bland svampen någon gång per dag. Din svamp borde då vara torr på några dagar till en vecka.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.